Wat is CrossFit

CrossFit is een manier van fitness waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek gecombineerd worden in één trainingsvorm. Het doel van CrossFit is om ongeacht leeftijd, beroep of fysieke gesteldheid fit en gezond te worden. Wat anders is dan bij een reguliere sportschool is dat je samen met anderen traint waardoor je gemotiveerd je eigen doelstellingen behaalt.

Gedurende de training worden functionele bewegingen op een hoge intensiteit uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.

Trainingen bestaan uit een warming-up, een technisch gedeelte om de CrossFit bewegingen te leren en een intensieve training WOD (Workout of the Day) van 10 à 20 minuten. Ook zijn er WOD’s die zijn ingericht om het uithoudingsvermogen te verbeteren. In deze WOD’s is de intensiteit en opbouw van de training anders ingedeeld.

In een WOD wordt niet met fitnessapparaten gewerkt. Het zijn bewegingen waarbij het hele lichaam betrokken is zoals tillen, gooien, springen en rennen. Daardoor word je prestatievermogen versterkt op tien dimensies: fitheid, uithoudingsvermogen van hart-, bloedvaten- en ademhalingsstelsel, weerstandsvermogen, sterkte, flexibiliteit, kracht, snelheid, coördinatie, wendbaarheid, evenwicht en nauwkeurigheid.

Gedurende de training wordt er gebruik gemaakt van barbells, dumbbells, kettlebells, PVC buizen, plyoboxen, touwen en pull up bars. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke lichaamsbewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, springen, klimmen en rennen.

Door de hoeveelheid CrossFit movements zijn WOD’s divers en veelzijdig. Hierdoor blijft het sporten leuk en kan je jezelf blijven uitdagen!

CrossFit lessen

Naast WOD’s bieden wij ook andere lessen aan zoals Powerlifting en Olympic Weightlifting. Dit zijn specifieke lessen die zich richten op krachttraining en het aanleren van techniek van bepaalde movements. Het is ook mogelijk om vrij te trainen in een Open Gym, zodat je zelf kunt bepalen welke training je doet. Voor kinderen en tieners hebben we aparte lessen. Bekijk ons rooster wanneer welke les wordt aangeboden.

Fitheid van wereldklasse in 100 woorden

“Eet vlees en groenten, noten en zaden, wat fruit, weinig zetmeel en geen suiker. Houd hoeveelheden aan die je training ondersteunen maar geen vet aanzetten. Beoefen en train de belangrijke gewichthef-technieken: deadlift, clean, squat, clean & jerk, en snatch. Maak je ook de basiselementen van gymnastiek eigen: optrekken, dippen, touwklimmen, opdrukken, sit-ups, handstand, pirouette, salto, spagaat en statische houdingen. Fiets, ren, zwem, roei enzovoorts, zwaar en snel. Meng deze elementen vijf of zes dagen per week in zo veel mogelijk combinaties en patronen als je kunt bedenken. Routine is de vijand. Houd workouts kort en intens. Leer en speel regelmatig nieuwe vormen van sport.”

By Greg Glassman

Gratis proefles

Ben je benieuwd naar CrossFit en wil je het een keer uitproberen? Schrijf je dan in voor een gratis proefles bij CrossFit 2712!

 

Leave your ego at the door