Wat is de anterior chain en waarom is het zo belangrijk?

Anterior Chain

In de voorgaande blog hebben we het over de posterior chain gehad.  In dit blog leggen we uit wat de anterior chain is, waarom het belangrijk is en hoe we dit kunnen trainen.

Wat doet de anterior chain en waar bestaat het uit?

Simpel gezegd, de anterior chain bestaat uit spieren welke langs de voorkant van het lichaam lopen. De anterior chain is de tegenhanger van de posterior chain. De spieren aan de voorzijde van het lichaam werken rechtstreeks tegen de spieren aan de achterzijde in, om de structurele integriteit te behouden, zorgen voor flexie van de wervelkolom en bekkenstabiliteit tijdens beweging. Het grootste deel van deze spieren bevindt zich in de buik en dieper geleden heupspierstelsel.

De anterior chain bestaat uit de volgende spieren:

  • Borstspieren; Pectoralis Major & – minor
  • Het gehele buikkorset; transversale, interne en externe schuine en rectus abdominis.
  • De heupflexoren; Illiopsoas en Iliacus.
  • Quadriceps; Vastus Lateralis, -Medialis, -Intermedius en de Rectus Femoris

Al deze spieren werken samen om het lichaam de stabiliteit te geven die nodig is voor beweging. Als het wordt verwaarloosd en verzwakt, is er een verhoogd risico op houdingsafwijkingen die kunnen leiden tot chronische pijn en in sommige gevallen tot langdurig letsel. De beste manier om dit te voorkomen, is door de spieren uit zowel de posterior als anterior chain te trainen.

Er zijn veel oefeningen die de Anterior Chain trainen. Begin eens met eenvoudige bewegingen zoals een plank, zijplank, push-ups, deadbugs en single-leg drops om je anterior chain mee te trainen.

Een sterke anterior- en posterior chain zorgen voor optimale prestaties. Het op de juiste manier trainen van elke ‘chain’ voorkomt spieronevenwichtigheden die uiteindelijk tot bekkenkantelingen kunnen leiden of de stabiliteit van uw schouder kunnen beïnvloeden.

Dit blog is geschreven door gekwalificeerde CrossFit, Personal Training en Powerlifting coach Dimitri Ramman.

Leave your ego at the door