Trainingsprincipes

Trainingsprincipes

Het menselijk lichaam is in staat te reageren op de fysieke belasting wat tijdens een training wordt gegeven. Een goed uitgebalanceerde training en / of trainingsschema leidt tot resultaat. Wanneer een training of programma te zwaar is kan dit leiden tot blessures of in sommige gevallen zelfs overtraining. Om dit te voorkomen en om resultaat te behalen is het belangrijk dat we met vijf trainingsprincipes rekening houden, namelijk; overload, supercompensatie, specificiteit, wet van verminderde meeropbrengst & reversibiliteit.

Overload

Het Overload Principle is een basis sportfitness trainingsconcept. Het betekent dat om te verbeteren, atleten voortdurend harder moeten werken terwijl hun lichaam zich aanpast aan bestaande trainingen. Overload speelt ook een rol bij het leren van vaardigheden.

Overload maakt gebruik van de mechanismen van het lichaam die de gewenste veranderingen teweegbrengen die hand in hand gaan met specificiteit. Verbetering van de cardiovasculaire fitheid houdt in dat submaximale activiteiten gedurende langere tijd worden volgehouden. Het vergroten van maximale kracht vereist het tillen van steeds zwaardere gewichtsbelastingen. Het principe is ook van toepassing op de duur en het trainingsvolume.

Sportvaardigheden worden geleerd door middel van verschillende technieken en concepten. Het is de kwaliteit van de oefening die telt, in plaats van kwantiteit en intensiteit. De eerste keer bewegingen correct leren is ideaal. Maar wanneer aangeleerde vaardigheden substantiële correcties vereisen, helpt overlearning.

Overleren betekent herhaaldelijk oefenen van een vaardigheid die verder gaat dan nodig is om deze uit te voeren. Het is simpelweg een methode om te leren overloaden waarbij kwaliteit en kwantiteit worden gebruikt om fouten te overwinnen. Normaal gesproken worden vaardigheden het beste geleerd wanneer vermoeidheid het vermogen van de atleet om bewegingen correct te vormen niet beïnvloedt.

Supercompensatie

In de sportwetenschappen is supercompensatie de periode na de training waarin de getrainde functie een hogere prestatiecapaciteit heeft dan vóór de trainingsperiode.

Specificiteit

Het Specificity Principle is de sleutel tot het ontwikkelen van effectieve fitness-trainingsprogramma’s voor sport. Specificiteit ligt ook ten grondslag aan hoe atleten sportvaardigheden leren. Het principe wordt echter soms verkeerd geïnterpreteerd.

Specificiteit verwijst naar het type veranderingen dat het lichaam aanbrengt als reactie op sporttraining. Heel eenvoudig, wat je doet is wat je krijgt.

Wanneer een atleet traint, voert hij of zij herhaaldelijk activiteiten uit om zich voor te bereiden op de exacte eisen van de sport. Na verloop van tijd kan het lichaam van de sporter beter voldoen aan de eisen van de sport als het zich aanpast aan het trainingsregime.

Wet van verminderde meeropbrengst

De wet van verminderde meeropbrengst is een idee of situatie dat je niet langer dezelfde voortgang of groei ontvangt van de training of oefening die je hebt gedaan.

Trainen en vorderingen maken in de richting van je fysieke fitnessdoelen gaat over het dwingen van je lichaam om zich aan te passen aan de training. Als een aanpassing eenmaal is gemaakt, zal diezelfde stimulus niet langer hetzelfde effect op het lichaam hebben. Dit is waar de meeste mensen ophouden en uiteindelijk hun interesse verliezen, het gevreesde plateau.

Reversibiliteit

Reversibiliteit betekent dat een atleet de effecten van training kan verliezen als hij stopt en de effecten kan krijgen wanneer hij weer begint te trainen. Detraining vindt plaats binnen een relatief korte periode nadat een atleet stopt met trainen. Prestatieverlagingen kunnen optreden in slechts twee weken of eerder.

Bij getrainde atleten geeft onderzoek aan dat detraining kan leiden tot grotere verliezen in spierkracht dan kracht. Sterkteverliezen zijn te wijten aan eerst neurale mechanismen en vervolgens aan atrofie van spieren.

Wat interessant is, is dat de krachtniveaus na het trainen zelden lager zijn dan pre-trainingsniveaus, dus training heeft een resteffect, zelfs wanneer het wordt gestopt. Maar wanneer de atleet terugkeert naar training, is de snelheid van krachtacquisitie hoog.

 

Bronnen:

 

Dit blog is geschreven door gekwalificeerde CrossFit, Personal Training en Powerlifting coach Dimitri Ramman.

Leave your ego at the door