Voor een gewichtheffer is het van essentieel belang dat het gekozen gewicht aansluit bij de training. Door elke dag een ‘one-rep max’ oefening uit te voeren bereik je niet hetgeen dat een atleet voor ogen heeft. Zeker niet als je nog vele jaren blessurevrij wilt gewichtheffen. Maar hoe kies je in jouw geval, hoeveel gewicht je aan de halter doet tijdens de trainingen?
Bij fitness oefeningen is de kilo keuze voornamelijk gebaseerd op het aantal sets en herhalingen die moeten worden gedaan. Als algemene regel geldt dat de keuze ligt op net genoeg gewicht waarmee je exact het beoogde aantal herhalingen kunt behalen. Daarnaast bestaan er CrossFit workouts waarbij de kilo’s al voorgeschreven zijn.
Snatchen in de open gym of cleanen tijdens een OLY geven vaak meer problemen met het kiezen van het perfecte trainingsgewicht. Er zijn een aantal essentiële punten die bepalend zijn voor het gewicht aan de halter. Allereerst moet er gekeken worden naar de periode waar jij je als gewichtheffer in bevindt. Ben je aan het trainen om sterker te worden of ligt de focus op het verbeteren van de techniek? Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat het doel van de oefening of de training is. Zijn er bepaalde aanwijzingen waar je een specifieke trainingsdag op moet letten of is het doel om zo zwaar mogelijk te tillen?
Wellicht is hier niet direct een antwoord op. Kies daarom altijd voor een gewicht waarmee de movement op een technische correcte wijze kan worden uitgevoerd. Dit betekent dat je minder gewicht op de halter plaatst dan dat jij misschien voor ogen had. Met relatief lichtere kilo’s is het makkelijker om een bepaald patroon aan te leren. Jouw lichaam gaat bepaalde posities herkennen en de lifts zullen consistenter worden. Indien een atleet te vaak zwaar tilt, gaat het lichaam een verkeerd patroon herkennen. Iets afleren is moeilijker dan iets correct aanleren. Ga uitsluitend voor die zware lifts als je er zowel mentaal als fysiek klaar voor bent. Maak van persoonlijke records geen toevaltreffers, maar verdien ze door hard werken en geduld!
Gewichtheffen is een sport waarbij alle details van belang zijn, deze moeten in het geheel kloppen indien je zwaar gewicht wilt verplaatsen. Van de startpositie tot aan de catch onderin de squat; er is weinig ruimte voor een technische fout. En juist deze fouten sluipen erin als atleten alsmaar zwaarder proberen te tillen. De technische vaardigheden zijn de belangrijkste factoren als het gaat om prestatie, veiligheid en efficiëntie.
Dit blog is geschreven door We Lift.