Sporten tijdens de Corona crisis

Push Ups

Nu alle sportscholen, CrossFit boxen en andere sportgelegenheden zijn gesloten, is het een stuk lastiger om aan je bewegings- en trainingsnormen te komen. Toch is het belangrijk om te blijven sporten en waar mogelijk thuis of buiten te trainen. In dit blog leggen we uit waarom het belangrijk is en wat er gebeurt als je 3 weken (of zelfs langer) niet sport.

Detraining

Wanneer je langer dan twee weken niet traint, begin je de effecten te ervaren van “detraining” ook wel deconditionering genoemd. Detraining is wanneer  je de gunstige effecten van training verliest. In tegenstelling tot rust en herstel, is detraining een verlengd rustinterval dat resulteert in verminderde fysieke fitheid. Het goede nieuws is dat deconditionering omkeerbaar is zodra je weer actief wordt.

Aërobe capaciteit

Het is bekend dat sporten goed is voor je hart. Door te trainen wordt het hart efficiënter in het pompen van bloed, met als gevolg dat er meer zuurstof bij de spieren kan komen. Wanneer er een paar weken zonder lichamelijke activiteit voorbij gaan, verliest het hart niet alleen het vermogen om extra bloed rond te pompen, maar ook het vermogen van het lichaam om effectief zuurstof te gebruiken neemt af. Onderzoek toont significante reducties in CO2 aan, binnen twee tot vier weken na detraining. Een ander onderzoek wijst uit dat het grootste deel van de aërobe capaciteit, die door inspanning gedurende twee tot drie maanden is verkregen, binnen twee tot vier weken verloren gaat.

Afname spierkracht

Als je stopt met sporten, zal je ongetwijfeld veranderingen in de spieren opmerken. Ze worden kleiner en zwakker. Zeker als je aan intensieve training of krachttraining hebt gedaan. Een detrainingperiode van 12 weken resulteert in verminderde spiermassa en spierkracht. Hoewel de krachtprestaties tot vier weken na het trainen kunnen worden vastgehouden, kunnen je kracht en uithoudingsvermogen in deze periode aanzienlijk afnemen.

Bloeddruk

Verlaagde bloeddruk is een bekend voordeel van regelmatige lichaamsbeweging. Een onderzoek naar de bloeddrukreacties bij een groep prehypertensieve mannen, zag een daling van de bloeddruk tijdens een trainingsperiode van zes maanden en een stijging van de bloeddruk na slechts twee weken inactiviteit.

Bloedsuiker

Normaal gesproken stijgt je bloedglucose na het eten en daalt vervolgens als je spieren en andere weefsels de suiker absorberen die nodig is voor energie. Sporten is een effectieve manier om de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar als je stopt met trainen, kan je bloedsuikerspiegel na een maaltijd verhoogd blijven. Een studie gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, toont aan dat de bloedsuikerspiegel na slechts 3 dagen inactiviteit bij jonge, over het algemeen gezonde individuen, hoog bleef. Het gevolg is dat een constant verhoogde glucosespiegels het risico op hartaandoeningen en diabetes verhogen.

Thuis trainen

Wij van CrossFit 2712 vinden jouw gezondheid belangrijk! Om te voorkomen dat je tijdens deze crisis / pandemie of hoe je het ook wilt noemen stil komt te zitten, posten we dagelijks via onze social media, workouts welke je thuis of buiten kunt doen! Je hebt hierbij geen materiaal nodig. Zo blijf je toch in beweging en minimaliseer je boven genoemde effecten van detraining en gezondheidsrisico’s.

Succes met de volgende Home workout!

Dit blog is geschreven door gekwalificeerde CrossFit, Personal Training en Powerlifting coach Dimitri Ramman.

Leave your ego at the door