Mindset tijdens het sporten

Mindset bij het sporten

Succes begint met het hebben van de juiste manier van denken. Niemand zal ontkennen dat fysieke training de sleutel is om goed te zijn in CrossFit. Maar zoals de meesten wel is ervaren hebben in een wod, gaat het lichaam alleen zo ver als dat de geest het toestaat. Het hebben van de juiste mindset tijdens het sporten kan je in veel aspecten van je leven helpen en gaat ver buiten je prestaties in de box of op een wedstrijd.

Welke mentale vaardigheden zijn er beschikbaar om je geest beter te krijgen? Wat is mentale weerbaarheid en hoe train je het?

Mentale weerbaarheid gaat niet over winnen; het gaat over niet stoppen.

Ik geloof dat iedereen de juiste mindset kan hebben. Vaak tijdens een les zie ik mensen voor een barbell staan en zeggen dat ze het niet kunnen. Mijn antwoord is altijd hetzelfde: ‘’Als je tegen jezelf zegt dat je het niet kan, gaat het ook niet lukken”. Klinkt misschien hard maar in de meeste gevallen is het waar.

Als je succesvol wilt zijn in een lift moet je geloven dat je het kunt. Iets wat je hierbij kan helpen is het visualiseren hoe je de oefening uitvoert. Belangrijk hierbij is om je goed te concentreren. Probeer alle problemen of angsten te vergeten, focus je op je lift, ademen en uitvoeren.

Tuurlijk bestaat de kans dat het niet lukt, maar als je de bar of een wod benadert met je juiste mindset is de kans op succes veel groter. Mocht het niet lukken blijf dan positief en zeg tegen jezelf dat het de volgende keer wel lukt.

“Increasing the strength of our minds is the only way to reduce the difficulty of life.”
― Mokokoma Mokhonoana

De 40% Regel

De 40% regel is het idee dat wanneer ons brein ons zegt te stoppen, dat ons lichaam eigenlijk slechts 40% van zijn potentieel heeft benut. Zie dit als een training; hoe vaak zijn we diep in een lange zware workout geweest en begint die twijfel in de achterkant van ons hoofd te kruipen? Onze geest begint ons te vertellen dat we moeten vertragen of dat het tijd is om te stoppen. Volgens de SEAL zijn we op dit moment slechts voor 40% opgebruikt en zijn we nog steeds in staat om meer te bereiken.

De volgende keer dat je diep in een workout bent en je geest begint te zeggen dat je moet stoppen, denk dan aan de 40% regel. Weet dat als je echt gelooft en vertrouwt op je ‘waarom’, dat je wilskracht je in staat zal stellen om voor die extra 60% te pushen, zelfs als je geest nee zegt.
Als je niet weet wat je “waarom” is, of hulp nodig hebt om er een te maken, overweeg dan om het volgende artikel te lezen:  Addressing Your “WHY” and Your Fears – Heidi Fearon.

 

Bronnen:

 

Leave your ego at the door