Hoe CrossFit kan helpen tegen chronische ziektes

CrossFit voorkomt chronische ziekte

De kans op het ontwikkelen van een chronische ziekte op latere leeftijd  is in de ontwikkelde landen eigenlijk vrij hoog. Hartaandoeningen, diabetes, alzheimer en kanker – we kennen allemaal iemand wel iemand die ermee te maken heeft. Er zijn een tal van behandelingen en medicijnen die kunnen helpen, maar uiteindelijk kan je ook zelf wat doen om bepaalde chronische ziektes te voorkomen. CrossFit biedt mensen een niet-medicinale manier om gezond te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging en goede voeding zijn de beste manier om langer te leven en sommige ziektes te voorkomen.

Nieuwe gegevens van een in Boston gevestigd gezondheidsanalysebedrijf (InsideTracker) suggereert dat Amerikanen die deelnemen aan CrossFit, mogelijk minder snel bepaalde chronische ziektes kunnen krijgen. Bovendien zou CrossFit ook een positiever effect op het lichaam hebben dan andere vormen van sport.

In januari 2018 vergeleek InsideTracker -de biomarkers van ongeveer 1.200 CrossFitters met het nationale gemiddelde. Met behulp van openbaar beschikbare gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), deed InsideTracker een vergelijking van enkele van de belangrijkste biomarkers die verband houden met chronische ziektes: triglyceriden, cholesterol en hsCRP (hooggevoelig C-reactief proteïne, gebruikt om totale lichaamsontsteking te meten).

De gegevens van InsideTracker suggereren dat chronische ziektes verminderd en voorkomen kunnen worden door zo fit mogelijk te zijn en te blijven. Dat de biomarkers van de CrossFit-groep beter waren dan de actieve, niet-CrossFit-groep, suggereert dat als het gaat om gezondheid, niet alle oefeningen en vormen van trainen gelijk zijn aan elkaar. CrossFit onderscheidt zich van het fitness-ecosysteem omdat CrossFit het enige trainingsprogramma is dat constant gevarieerde functionele bewegingen met hoge intensiteit bevat. Elk ander trainingsregime of trend – van yoga tot pilates tot kickboksen – mist ten minste één element, en de meeste missen er twee of alle drie. De combinatie van functionele beweging, constante variantie en hoge intensiteit is vereist om je werkcapaciteit te vergroten, en je gezondheid te verbeteren.

Ook onze leden ervaren de positieve effecten van CrossFit op hun gezondheid. Hoor bijvoorbeeld het verhaal van Glen. Wil je zelf ervaren wat CrossFit voor jou kan doen? Geef je dan op voor een gratis proefles!

 

  1. CrossFit: The cure for the modern plague. The Crossfit Journal. Ben Bergeron: https://journal.crossfit.com/article/plague-bergeron-bald-2
  2. How Crossfit can prevent chronic disease. Crossfit South West Sydney https://www.crossfitsws.com/preventchronicdisease/
  3. Chronic Disease: “ We have the Answer’’. Crossfit Journal. Greg Glassman
  4. Exercise and chronic disease: get the facts https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise-and-chronic-disease/art-20046049

Dit blog is geschreven door gekwalificeerde CrossFit, Personal Training en Powerlifting coach Dimitri Ramman.

Leave your ego at the door