De voordelen van stretchen

Stretchen

De meeste mensen denken dat mobiliteit en flexibiliteit hetzelfde zijn, terwijl het in feite twee zeer verschillende concepten zijn.  Flexibiliteit wordt gedefinieerd als “het vermogen van een spier of spiergroepen om passief te verlengen door een zo groot mogelijke bewegingsuitslag, terwijl mobiliteit het “vermogen van een gewricht is om actief te bewegen door een bewegingsbereik”. Veel aanvullende structuren bepalen hoe goed je mobiliteit is. Het gaat niet alleen om de spieren die zich over een gewricht uitstrekken, maar ook om de mate waarin het gewricht binnen het gewrichtskapsel beweegt. Mobiliteit houdt ook rekening met de component van de motorische controle binnen het zenuwstelsel. In een blog in het nieuwe jaar zullen we het verder gaan hebben over mobiliteit. Nu eerst flexibiliteit.

Stretchen verbetert je gezondheid

Dagelijks stretchen heeft een aantal voordelen. Zo kan het helpen om je flexibiliteit te vergroten, wat belangrijk is voor je algehele gezondheid. Niet alleen kan een verbeterde flexibiliteit je helpen om alledaagse activiteiten gemakkelijker uit te voeren, maar het kan ook helpen om de verminderde mobiliteit die met het ouder worden gepaard kan gaan, te vertragen. Daarnaast zorgt het stretchen op een regelmatige basis ervoor dat je bloedsomloop verbetert. Een verbeterde doorbloeding verhoogt de doorbloeding van spieren. Dit kan je hersteltijd verkorten en spierpijn verminderen.

Dagelijks tijd besteden aan flexibiliteit en mobiliteit helpen bij het voorkomen van een disbalans tussen spiergroepen.  Spieronevenwichtigheden komen vaak voor en kunnen leiden tot een slechte houding. Een combinatie van het versterken en uitrekken van specifieke spiergroepen kunnen ervoor zorgen dat klachten verminderen en zorgen voor een goede uitlijning van het menselijk lichaam.

Stretchen helpt tegen stress

Naast de fysieke voordelen van stretchen kan het ook ontspannend werken. Als je stress hebt, is de kans groot dat je spieren gespannen zijn. Dat komt omdat je spieren de neiging hebben om aan te spannen als reactie op fysieke en emotionele stress. Als dit het geval is concentreer je dan tijdens je dagelijkse stretch routine op gebieden van je lichaam waar je de neiging hebt om je stress vast te houden, zoals je nek, schouders en boven rug. Tot slot helpt dagelijks stretchen ook voor een stukje mentale rust. Tijdens het stretchen kan je focussen op mindfulness en meditatieoefeningen om zo te ontspannen.

Stretchen tijdens de lock-down

Tijdens de lock-down periode bieden we onze leden de mogelijkheid om elke doordeweekse avond ROMWOD (Range Of Motion WOD) online te volgen. ROMWOD is een 20 minuten durende workout die erop gericht is om je flexibiliteit te verbeteren en je te helpen ontspannen. Op de donderdag is een extra lange ROMWOD van 40 minuten. Probeer het een keer en ervaar zelf de positieve effecten!

Dit blog is geschreven door gekwalificeerde CrossFit, Personal Training en Powerlifting coach Dimitri Ramman.

Leave your ego at the door