CrossFit en Marathon lopen

CrossFit en marathon

Dat CrossFit een positief effect kan hebben op het beoefenen van andere sporten komt mede doordat er bij CrossFit niet wordt gefocust op één specifiek sportonderdeel. Door de vele CrossFit oefeningen train je het hele lichaam en word je uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatie verbeterd.

Ook onze leden ervaren dat CrossFit goed gecombineerd kan worden met een andere sport, zoals bijvoorbeeld het lopen van een marathon. De meeste Crossfitters moeten er niet aan denken, maar voor Carola en Marlous kan een hardloopafstand niet lang genoeg zijn. Ze hebben niet voor niets allebei aan diverse halve en hele marathons deelgenomen zoals de marathon van Rotterdam, Berlijn en New York.

Hardlopen, CrossFit en het dagelijkse leven

Carola en Malous, beide 32 jaar. Carola is kapster in het dagelijks leven en Marlous is moeder van 2 kinderen en Project assistant. Ze trainen nu ongeveer 1 jaar bij CrossFit 2712 en zijn via vrienden in aanraking gekomen met CrossFit. “Wat CrossFit zo leuk maakt is dat je snel resultaat ziet doordat je jezelf sneller, sterker en fitter ziet worden”, zegt Marlous. Carola vindt dat de variatie in de wods ervoor zorgen dat het nooit hetzelfde is en dat je het op je eigen niveau kunt doen.

Voordat Marlous begon met CrossFit deed ze al veel aan hardlopen. Dit was namelijk gemakkelijk te combineren met haar privéleven omdat ze dit zowel alleen als samen kan doen met vriendinnen of in een hardloopgroepje. Ook Carola loopt al meerdere jaren hard. Na een paar jaar hardloopervaring en diverse hardlooptraining ging het lopen van een halve marathon ze gemakkelijk af waardoor ze zichzelf wilden uitdagen met het lopen van een hele marathon. Een marathon loop je echter niet zomaar. Hier moesten ze dus extra voor trainen.

Hardloopschema voor een marathon

Marlous en Carola zijn tijdig begonnen met het volgen van een hardloopschema. “Ik ben drie maanden van tevoren begonnen met trainen. Ik heb bij verschillende mensen advies gevraagd, trainingsschema’s bekeken en uiteindelijk hiervan mijn eigen plan gemaakt”, aldus Carola. Ook Marlous had een trainingsschema voor het lopen van een marathon en is drie keer in de week gaan hardlopen. Een hardlooptraining bestaat vaak uit één keer een korte snelle loop, één keer een duurloop en één keer een interval. Een interval hardlooptraining werd door beide meiden verruild voor een CrossFit wod, omdat een CrossFit wod ook een interval training is. Hierdoor kunnen ze CrossFit goed combineren met het trainen voor een marathon.

Voordelen van CrossFit

Door CrossFit word je uithoudingsvermogen beter maar het is ook belangrijk om voor het hardlopen aan krachttraining te doen. Hiermee maak je je benen, rug en buikspieren sterker. “Hoe langer je loopt hoe meer je in je rug gaat hangen en hoe vermoeiender het wordt. Met CrossFit train je ook je core wat bijdraagt aan dat je het hardlopen langer kunt volhouden”, zegt Marlous.

Maar CrossFit heeft niet alleen fysiek een positief effect op het lopen van een marathon. Het lopen van een marathon is ook een mentaal dingetje. Marlous vindt het meest lastige aan het lopen van een marathon dat het zo lang duurt! Carola is het hiermee eens en zegt: “rond de 30km kom je de man met de hamer tegen en bij 35 km komt het punt dat je niet meer wilt en dat je er klaar mee bent. Mijn voeten doen pijn, ik heb kramp in mijn kuit en hamstring, ontplofte bovenbenen, waarom doe ik dit?! Je moet jezelf op zo’n moment herpakken, tegen jezelf zeggen hoppa en nu doorlopen, wat is die laatste paar kilometer nou nog”. Door CrossFit hebben ze allebei het gevoel meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te hebben gekregen want een wod kan je ook tot het uiterste drijven en dan geef je ook niet op. Dit heeft ze mentaal geholpen tijdens het lopen van een marathon en het behalen van de finish. Carola zegt: “als je over de finish loopt dan krijg je kippenvel van blijdschap dat je het gehaald hebt en daarna is het eerste wat je denkt, dit nooit meer! Maar vervolgens begint het toch wel weer te kriebelen en wil je even later toch weer gaan hardlopen. Eigenlijk dus een beetje hetzelfde gevoel als je klaar bent met een wod!”

CrossFit of marathon lopen

Liever maken ze geen keuze, maar als het dan toch echt moet kiest Carola voor het lopen van een marathon en Marlous voor CrossFit. Waarom?

“Crossfit is veel afwisselender dan het lopen van een marathon en maakt het hierdoor uitdagender”, zegt Marlous. Het lopen van een marathon verkiest Carola niet boven CrossFit, maar het hardlopen wel. Dit vindt ze nog steeds het allerleukste.

Marathon tips

Als je een marathon wilt lopen moet je er gewoon voor gaan. Ook met een drukke baan, te weinig slaap, zonder bietensap en zonder magnesium pillen kan je de finish behalen, zolang je er maar goed voor traint! Hou het vertrouwen in jezelf, ook als trainingen even niet lekker gaan en probeer vooral te genieten van het hardlopen. Zelfs van de korte afstandjes CrossFitters!

Leave your ego at the door