Mentaal sterker in CrossFit

Mentaal sterker in CrossFit

Crossfit is tof vanwege de veelzijdigheid in trainingen, maar ook vanwege de toegankelijkheid voor elk niveau sporter. Of je nu een geoefend sporter bent of niet, na enkele WOD’s wordt duidelijk waar je snel vorderingen maakt. Oftewel waar je talent ligt. Bij de één is dat uithoudingsvermogen, bij de ander gewichten of gymnastics. Ook mentale kracht kan een talent zijn. Al deze onderdelen en dus ook de mentale kracht zijn trainbaar.

Mentale kracht is trainbaar

Een onderdeel waar we snel progressie in boeken en talent voor hebben vinden we al snel leuk. We worden blij van zo’n onderdeel in onze training. Het mooie van trainen bij CrossFit 2712 is dat je vooraf niet weet wat de WOD is. Hierdoor train je niet alleen onderdelen die je leuk vindt, maar train je alles. En wat we ook trainen, we worden er beter in. Soms met kleine stapjes, maar je gaat vooruit!

Zo werkt het ook met mentale kracht. De één heeft dit van nature en is er al snel goed in, de ander heeft meer training nodig. De één kan ondanks pijn, vermoeidheid en frustratie de WOD makkelijk afmaken, de ander denkt snel aan stoppen. De één kan bij een nieuwe beweging er blanco ingaan en wel zien waar het schip strandt, de ander denkt ‘dit lukt mij nooit’. Op de box helpen de leden elkaar er vaak doorheen bij een WOD en zo is er menig sporter geweest die zichzelf heeft verbaasd door de WOD toch te kunnen afmaken. Wanneer dit gelukt is, is de mentale kracht toegenomen.

Mentale technieken

Er zijn een aantal tips die direct toepasbaar zijn in trainingen die je kunnen helpen om je mentale kracht te verbeteren. Twee technieken zijn; aandachtstraining en het controleren van negatieve gedachten door middel van ‘snap out of it’.

Aandacht bewust richten

Zorg dat je de aandacht richt op dat wat je nu gaat doen dus waar je letterlijk nu mee bezig bent. Aandacht en energie die je richt op wat er nog komen gaat zoals de rest van de WOD, dat die ander sneller gaat, dat het toch wel erg koud is in de box of de gedachte ‘het ziet er niet uit wat ik doe’ zijn verspilde energie. Wanneer je opmerkt dat je aandacht afdwaalt, focus je aandacht dan weer op het onderdeel waar je nu mee bezig bent. Vecht niet tegen het afdwalen van de aandacht, want dat kost extra energie. Accepteer liever dat je aandacht soms afdwaalt en breng je aandacht weer naar waar je nu mee bezig bent.

Snap out of it

Tijdens een training kunnen we last krijgen van negatieve gedachten zoals: ik kan niet meer, dit lukt me nooit, ik wil niet meer etc. Een psychologische cue kan helpen om een vooraf bepaalde helpende gedachte of helpend gevoel op te wekken. Deze cue kan bijvoorbeeld een elastiekje zijn om je pols. Elke keer wanneer je de negatieve gedachte opmerkt ‘snap’ je het elastiekje en vervang je de negatieve gedachte met een positieve helpende gedachte of een positief gevoel. Oefen dit tijdens een WOD en versterk de positieve gedachte door dit ook buiten de training te oefenen.

Over Sportmindit

Maarten Jongma is oprichter van Sportmindit. Als sportpsycholoog en psycholoog NIP helpt hij mensen graag beter te presteren. Beter presteren in de sport, maar ook op het werk. Dit doet hij vanuit zijn praktijk aan de Groeneweg in Zoetermeer. Hij heeft jaren ervaring met het behandelen van onverklaarde lichamelijke klachten, depressieve stoornissen, angststoornissen en traumagerelateerde problematiek. Daarnaast is hij gespecialiseerd in psychosomatiek en maakt inzichtelijk hoe lichaam en brein interacteren met elkaar. Lichamelijke klachten gaan niet zonder mentale impact en vice versa. In zijn behandelingen geeft hij meer inzicht in hoe stress werkt, hoe stress herkent wordt en hoe beter met stress omgegaan kan worden.

Vervolgcursus sportpsychologie

Wil je hier meer over weten? Volg dan de vervolgcursus op de eerdere workshop over sportpsychologie die Maarten heeft gegeven. Tijdens 4 sessies ga je in een kleine groep in op over wat jou drijft, hoe ontspanning kan helpen bij presteren, hoe je een betere focus op je taak kunt krijgen en welke gedachten ons gedrag bepalen. Je krijgt uitleg over het onderwerp en gaat ermee aan de slag in de sessie en tijdens de trainingen. Met deze cursus krijg je meer inzicht in jezelf als sporter, maar ook als mens. Hierdoor leer je overall beter te presteren. De cursus is voor leden van CrossFit 2712 beschikbaar en vindt plaats op zaterdag (21-04-2018, 05-05-2018, 19-05-2018 en 02-06-2018) van 13.30 – 15.00 uur. Kosten bedragen € 50,-. Inschrijven en betalen kan via de WOD App. Doorgang bij minimaal 4 deelnemers.

 

 

Leave your ego at the door