Hersteltips voor na de bevalling

Hersteltips na de bevalling

Je bent net bevallen: je hebt een kind gebaard en bent moeder geworden. Misschien sta je te springen om weer te starten met sporten of wil je zo snel mogelijk van de extra kilo’s af. In dit blog geven we je tips voor je herstel na de bevalling. Want de eerste tip is al direct het belangrijkste: Give yourself a break!

  1. Give Yourself a break

Geef jezelf ruim de tijd om hiervan bij te komen. Denk niet dat je meteen weer opgemaakt achter je designer kinderwagen door het park moet lopen. En laat je strakke spijkerbroek en hakken lekker in de kast, die staan daar nog even prima. Blijf de eerste dagen in bed en laat je verzorgen. Herstel is je grootste prioriteit.

  1. Goed eten

Om aan te sterken heb je goede voeding nodig. Hoe aantrekkelijk het ook is om tijdens deze hectische tijd kant en klaar dingen te halen, doe het niet. Je lijf heeft behoefte aan puur en gezond eten met veel vitaminen en voedingsstoffen en zo min mogelijk belastende dingen als suiker en e-nummers. Kook vooruit en gooi je vriezer vol met zelfgemaakte soep, verse pastasaus en bananenbrood en vraag visite ook gerust om verse dingen mee te nemen.

  1. Drink niet met mate

Water is essentieel om afvalstoffen en vocht af te voeren. Zeker wanneer je borstvoeding geeft moet je heel veel extra drinken. Dus zorg dat je een aantal mooie waterflesjes in huis hebt en zet die overal neer. Naast je bed, in de woonkamer en in je tas.

  1. Zzzzzzz

Bij een baby horen nachtvoedingen en dus gebroken nachten. Daarom moet je overdag en ‘s nachts echt ieder kwartiertje slaap pakken dat je kunt krijgen. Blijf zo veel mogelijk in je bed, weg met die telefoon, en iedere keer dat je kindje in slaap valt doe je ook je ogen dicht.

  1. Support team

Moeder worden is geweldig en de eerste periode met je kindje is ontzettend bijzonder maar soms ook zwaar. Ineens is er een hulpeloos wezentje dat nog niets kan en voor alles van jou afhankelijk is. Dag en nacht ben je bezig met voedingen, luiers, boertjes, krampjes, huiltjes en noem maar op. Deze zorg kan pittig zijn en hoe lief je je kindje ook vindt, even een paar minuten voor jezelf is soms ook fijn. Na de eerste week is het meestal zo dat de kraamzorg weg is en je man weer aan het werk. Zorg dan dat er een support team klaar staat om je te helpen. Al is het maar om even rustig te douchen of wat extra slaap te pakken.

  1. Beweeg

De eerste dagen doe je lekker niets en na een week mag je al wat kraambedoefeningen doen. Als je er klaar voor bent kun je ook weer gaan bewegen. Start met wandelen; de beste manier om je conditie weer op te bouwen! Na een week of zes tot acht kun je ook weer gaan trainen. Doe dit niet zelf of onder begeleiding van iemand die hiervoor niet specifiek is opgeleid. Better safe than sorry!

Bij CrossFit2712 kun je terecht voor het PowerMama programma. PowerMama is speciaal ontwikkeld om alles weer veilig op te bouwen en je klaar te stomen voor het zwaardere werk zodat je na dit 8 weken programma mee kunt doen met de normale trainingen. We starten regelmatig met nieuwe trainingen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

  1. Trek aan de bel

Niet iedereen is altijd happy de peppy na de bevalling. Misschien valt het je tegen, ben je onzeker, heb je pijn of andere ellende? Benoem dit, praat er over en trek aan de bel. We hebben hele goede specialisten in Nederland die je graag willen helpen maar jij moet je wel zelf melden. Je kraamhulp, verloskundige en huisarts kunnen je doorverwijzen zodat je de juiste begeleiding krijgt.

  1. High five!

Wat jij hebt gedaan is groots! Je hebt een mens gemaakt en op de wereld gezet. En daar mag je trots op zijn. De rest van je leven gaat er heel anders uitzien. Zorg naast je kindje ook goed voor jezelf. En kijk om naar andere moeders om je heen. Dus zie je een moeder met een huilend kind of donkergrijze wallen, geef haar geen kritiek maar een high five en laat haar weten dat ze het goed doet. En doe dit ook bij jezelf. Je bent een superheld!

Leave your ego at the door