Geen Personal Record, Wat nu?

Personal Record

Het einde van je trainingscycle is in zicht en je begint aan de test-fase. Je hebt hard gewerkt de afgelopen periode voor een nieuw Personal Record (PR). Je bent hyped en je hebt er zin in. Je bent er klaar voor, maakt je set up en boom! Je maakt je lift en mist.. de barbell stort samen met al je hoop naar beneden en het voelt alsof je alles voor niks hebt gedaan. Maar is dat zo?

We moeten leren dat het behalen van een PR niet het ultieme doel van training is. Genieten van het proces dag in en dag uit, de kleine obstakels overwinnen, zijn de echte PR’s. Wanneer je een nieuw persoonlijk record haalt, is het zeker geweldig en zou je die nieuwe prestatie moeten vieren. Maar als je geen nieuwe PR in een lift haalt, wees niet teleurgesteld of boos op jezelf.  Ga in plaats daarvan terugkijken naar je trainingsschema. Begin te analyseren waarom je de PR niet hebt gehaald en probeer te achterhalen of het een kracht, snelheid, vaardigheid, positionering, mobiliteit, spieronbalans of mentale kwestie is. Nu weet je hoe je je focus voor de volgende keer kunt veranderen. En blijf je niet elke keer hetzelfde doen hopend op een andere uitkomst.

Alleen al omdat je 1RM hebt gemist, betekent nog niet dat al je harde werk de afgelopen maanden verloren gaat. Het betekent alleen dat je programmering een andere richting moet inslaan. Misschien moet je je meer richten op mobiliteit en positionering, of misschien moet je je mentale spel versterken. Door die nieuwe focus te vinden en goed te kijken wat er fout ging vergroot je de kans op een succesvolle volgende lift.

Terug naar de basis

Het is zinloos om steeds hetzelfde te blijven doen / proberen en hopen op een ander resultaat. Als het je na 10x achter elkaar proberen, eindelijk één keer lukt om die bar omhoog te krijgen. Ben je dan echt beter geworden? Of had je beter je tijd kunnen besteden in het uitzoeken waar de fout zit en dit verbeteren? Ik zie vaak genoeg atleten meer gewicht aan de bar laden, ondanks dat ze nooit de echte problemen aanpakken die hun potentieel beperken. Als je een nieuw PR wilt betekent dit vaak dat je aan andere onderdelen moet werken die sommige niet Instagram waardig vinden zoals je mobiliteit, of het verbeteren van posities met een pvc.

 

Leave your ego at the door