Een goede darmgezondheid

Darmgezondheid

Je darmen hebben een belangrijke functie in je lichaam, namelijk het verteren van voedsel. De opname van voedsel in je lichaam is weer belangrijk om je energiek genoeg te voelen om bijvoorbeeld te sporten. In je lichaam komen unieke groepen micro-organismen voor die zich onder andere bevinden op de huid, mond en in de spijsvertering. Een microbioom is de verzameling van alle bacteriën en micro-organismen die in je lichaam leven. Experts zijn van mening dat het hebben van een breed spectrum van verschillende bacteriën in je maag-darmkanaal gunstig is voor je gezondheid. Er zijn enkele onderzoeken die aantonen dat het hebben van een minder diverse darmbacterie mogelijk verband houdt met gezondheidsproblemen zoals prikkelbare darmaandoeningen, kanker en obesitas. Het is dus belangrijk om voor een goede darmgezondheid te zorgen.

Wat is “goed” of “slecht” voor je darmgezondheid?

De ontwikkeling van de darmbacteriën begint bij je geboorte en blijft gedurende je hele leven evolueren. Enkele dingen die de microbiële diversiteit in je darmen negatief kunnen beïnvloeden, zijn:

Antibiotica

Laten we duidelijk zijn: we pleiten niet tegen antibiotica. Het kan een levensreddend noodzakelijk medicijn zijn, maar het dood wel de microben in je lichaam, wat kan leiden tot een verstoring van de darmflora.

Stress

Stress is er in vele vormen en maten, maar op een basisniveau zorgt stress ervoor dat je lichaam uit evenwicht wordt gehaald. Die stress kan psychologisch zijn (zorgen, angst), fysiek (slaapgebrek is een fysiologische stressor die een negatieve invloed kan hebben op uw darmbacteriën) en sociaal (eenzaam voelen). Dit kan allemaal de samenstelling, diversiteit en het aantal micro-organismen in je spijsverteringskanaal verstoren.

(Te veel) verwerkt voedsel

Een vetrijk, suikerrijk dieet voedt de pathogene bacteriën in je darmen. Het eten van wat suiker, of verwerkt voedsel is geen probleem. Het wordt problematisch als je er teveel van eet, gecombineerd met te weinig vezels. Diëten die veel bewerkte voedingsmiddelen en weinig vezels bevatten, hebben aangetoond dat ze de darmmicroben bij muizen verwoesten. Het is duidelijk dat muizen niet menselijk zijn, maar soortgelijke resultaten zijn regelmatig genoeg voorgekomen dat Dr. Justin Sonnenburg, universitair hoofddocent microbiologie aan de Stanford University, eenvoudigweg zegt: “Het is nu duidelijk dat iedereen meer voedingsvezels zou moeten eten.”

Hoe kan je je darmgezondheid verbeteren?

Het goede nieuws is dat je je darmgezondheid op een positieve manier kan beïnvloeden. Denk hierbij aan:

  • Eet meer vezels. Koolhydraten en vezels zijn de belangrijkste energiebronnen voor de nuttige bacteriën in je dikke darm. De fermentatie van koolhydraten en vezels in je spijsverteringssysteem helpt de pH te verlagen en helpt daarom de slechte bacteriën te beperken. Je doet er dus goed aan meer vezelrijk voedsel te eten, zoals: frambozen, appels, bananen, erwten, broccoli, spruitjes, mais, havermout, boontjes, & amandelen
  • Kook meer thuis. Onderzoek toont aan dat voedsel dat buitenshuis wordt gegeten, per calorie minder vezels bevat.
  • Streef naar 7-9 uur slaap.
  • Probeer je stressniveaus onder controle te houden. Het is duidelijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer bijvoorbeeld ook regelmatig te sporten.

Dit blog is geschreven door gekwalificeerde CrossFit, Personal Training en Powerlifting coach Dimitri Ramman.

Leave your ego at the door