CrossFit en topsport

Het beoefenen van CrossFit heeft verschillende positieve effecten op je gezondheid en is ook nog eens erg leuk! Daarnaast is CrossFit goed te combineren met andere sporten. In onze box zien we steeds vaker topsporters die CrossFit inzetten voor het opbouwen van extra kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen.

Zo ook voor de 15 jarige Robin Otterloo. Hij speelt op hoog niveau ijshockey en speelt sinds augustus 2019 als defence bij Stavanger Oilers in Noorwegen in de U16 elite. Ook zit hij bij de voorselectie van het Nederlands team U18. We hebben Robin gevraagd een kijkje te geven in zijn leven en te vertellen over zijn CrossFit ervaring.

Hoe lang speel je al ijshockey?

Ik speel van vanaf m’n 5e jaar ijshockey en vind dat heel erg leuk. De snelheid en het fysieke contact spreekt mij erg aan. Ik vind ijshockey zo leuk dat ik voor mijzelf het hoogst haalbare wil bereiken.

Sinds wanneer en waarom woon je nu in het buitenland?

In Nederland is ijshockey niet zo’n grote sport en zijn de mogelijkheden wat beperkt. Ik had al een paar try-outs gedaan bij academies in Oostenrijk, maar via een hockey maatje kwam ik  juni 2019 in contact met een gastgezin in Noorwegen en werd toegelaten tot hockeyclub Stavanger Oilers U16.

Hoe ziet een gemiddelde (training)week eruit?

Het spel in Noorwegen is een stukje sneller, hierdoor wordt er ook meer getraind. We hebben maandag tot met vrijdag elke dag 5 kwartier ijstraining en 1 uur off ice training per dag. In de weekenden spelen we op zaterdag en zondag een wedstrijd. Op 31 juli vertrek ik weer naar Noorwegen omdat dan de trainingen voor het volgende seizoen beginnen. Ook ga ik dan meedoen aan het Tophockey programma van de Oilers. Dan krijg ik nog 3 ochtenden extra ijstrainingen erbij. De andere 2 ochtenden komt daar een off ice training bij.

Sinds wanneer doe je aan CrossFit en hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Toen ik 13 jaar was en sterker wilde worden kon ik nergens bij een sportschool terecht. Ik kon alleen zelf buiten extra trainen zonder begeleiding. Mijn vader heeft toen contact opgenomen met Tim Broekhoven (eigenaar CrossFit 2712), omdat CrossFit 2712 toevallig bij ons om de hoek zit. Tim was direct enthousiast en vertelde dat hij de voorbereidingen om tieners te kunnen trainen al in volle gang had gezet. Eerst heeft Tim mij een aantal weken privétraining gegeven en ik merkte al snel verbetering. Daarna ben ik bij de CrossFit Teens lessen van 2712 verder blijven trainen. Momenteel word ik getraind door coach Michel. Door corona is het seizoen eerder gestopt dan normaal, maar door de juiste begeleiding van Michel heb ik in de voorbereiding op het nieuwe seizoen maximaal kunnen trainen.

Wat heeft CrossFit voor een effect gehad op jouw sport?

De off-ice training heeft zo’n belangrijke bijdrage geleverd dat ik na een jaar al veel sterker en sneller was dan mijn leeftijdsgenoten. Ter voorbereiding op het nieuwe seizoen, waar het spel bij de U18 elite nog sneller gaat en veel meer  fysiek contact is, is het nog belangrijker dat ik op een verantwoorde manier moet trainen. Daarom  hebben we weer contact opgenomen met CrossFit 2712.

Wat vind je van CrossFit 2712 en de coaches?

Om door te gaan naar topsport worden de trainingen steeds meer maatwerk. Samen met CrossFit 2712 hebben we naar de specifieke trainingsonderdelen gekeken. Michel werd voorgesteld als personal trainer. Samen zijn we verder de details in gegaan en hebben we een super goede samenwerking opgebouwd. Michel is zeer kritisch en legt ook goed uit waarvoor de oefeningen zijn en coacht op een prettige manier, ook als ik na een aantal keren weer verslap. Als Michel een WOD heeft uitgewerkt is er op de dag zelf nog steeds ruimte om nog een training naar behoefte aan te passen.

Waarom adviseer jij CrossFit aan anderen? Zowel topsporters als niet-topsporters?

Mijn ervaring bij CrossFit 2712 is dat het niet uitmaakt of je een beginnende sporter bent of topsporter, er is altijd een geschikte training op jouw niveau.

Ik ga 31 juli super goed voorbereid terug naar Noorwegen, met dank aan CrossFit 2712. Ik hoop dit seizoen weer de play offs te halen met de Oilers in Noorwegen en dat ik met het Nederlands team mee kan naar het wereldkampioenschap U18 in Bulgarije.

Topsport Ijshockey

CrossFit en Ijshockey

Leave your ego at the door