CrossFit en Powerlifting

Benchpress

Veel CrossFitters houden van wods waarbij het uithoudingsvermogen wordt getest. Wanneer er een kracht wod is zijn we vaak wat minder enthousiast. Echter, wanneer je sterker wordt zal dit ook een positief effect hebben in een wod. Een goede manier om sterker te worden is het volgen van powerlifting lessen. We vroegen onze powerlifting coach Leon om hier wat meer over te vertellen in deze blog.

Powerlifting wedstrijden

Bij het powerliften is het doel zoveel mogelijk gewicht tillen. Er staan drie oefeningen centraal: back squat, bench press en deadlift. Als je deelneemt aan een wedstrijd, dan wordt het totaal van alle getilde kilo’s samengesteld door de beste beurt van de oefeningen.

Alle lifts worden gejureerd door 3 jury leden. Het hoofdjurylid geeft de start commando’s die jij als lifter moet opvolgen. Als de lift is goedgekeurd wordt dit laten zien doormiddel van 3 witte lichten die de jury aanzet. Is de lift niet goed? Dan wordt dit aangeven met een rood licht en een gekleurde kaart om aan te geven welke fout je hebt gemaakt. Tijdens een powerlift wedstrijd krijg je 3 pogingen om te laten zien hoeveel gewicht jij kan tillen. De lifter met het hoogste totaal in zijn/haar gewichtsklasse heeft gewonnen.

‘Als powerlifter ben je continu bezig met het opbouwen van kracht voor een wedstrijd. Dat is het moment dat je sterk moet zijn moet bewijzen wat je kan. Dat is het moeilijkste en tegelijk het mooiste van powerliften en is voor mij de reden waarom ik ben gaan powerliften. De basis heb ik opgebouwd met de bekende programma’s zoals Starting Strenght, Wendler en Sheiko. Op dit moment gebruik ik het Conjugate principe van Westside Barbell voor mijn eigen training en de Powerlifting lessen bij CrossFit 2712. Uiteindelijk ben ik door elk programma sterker geworden. De belangrijkste voorwaarden is: consequent blijven trainen. Neem de tijd voor krachttraining zonder hier een wod van te maken’, aldus Leon.

Het positieve effect van powerlifting

In de powerlifting lessen past Leon veel variatie toe zodat je niet alleen sterker wordt in de 3 powerlift oefeningen. Er is tevens aandacht voor explosiviteit en snelheid, wat ook weer goed van pas komt in een wod.

Tijdens een powerlifting les kan je trainen met gewichten die hoger zijn dan die je standaard in een wod gebruikt omdat er enkel op techniek en kracht wordt gefocust. Hierdoor zal je gaan merken dat de gewichten die je tijdens een wod gebruikt ook omhoog zullen gaan! Daarnaast zal je ook beter in staat zijn de lichte gewichten goed te controleren waardoor je sneller door de wod heen komt. Wie wil dit nou niet?!

Leave your ego at the door