CrossFit begrippenlijst

AMRAP
As Many Rounds (of soms ook Reps) As Possible. Dit is een veel voorkomende structuur in de CrossFit trainingen. De tijdsduur van de training staat op voorhand vast en de bedoeling is om in die tijd zoveel mogelijk werk uit te voeren (en dus zoveel mogelijk rondes of herhalingen te behalen).

As RX’d
Een workout afronden zoals deze voorgeschreven is (dus zonder te “schalen”).

Box
Een box is een synoniem voor een plek waar CrossFit wordt gebruikt/gegeven.

BJ
Box Jumps. Bij deze movement spring je met twee benen tegelijkertijd op een box, strek je je heup zodat je rechtop staat en spring je er weer vanaf. Als deze movement te zwaar is kan je ook op- en afstappen op de box.

BW/BWT
Bodyweight. In sommige workouts staat er bij een oefening “@ BW”. Het gewicht dat voorgeschreven wordt in deze oefening, is gelijk aan je lichaamsgewicht.  Als dat niet lukt is “scalen” naar een lichter gewicht natuurlijk een optie.

Chipper
Een beestachtige workout van oefeningen die in volgorde moeten worden uitgevoerd op een hoge intensiteit. Een chipper stelt je doorzettingsvermogen zwaar op de proef.

C&J
Clean & Jerk.

DL
Deadlift

DU
Double Unders

EM
Every minute. Gedurende een aantal minuten voer je iedere minuut een aantal reps van een oefening uit.

EMOM
Every minute on the minute. Gedurende de even minuten van de workout voer je een aantal reps van een oefening uit en gedurende de oneven minuten van de workout voer je een aantal reps van een andere oefening

FS
Front Squat

HSPU
Handstand Push-Up

K2E
Knees-2-Elbows

KB
Kettlebell

Metcon
Metabolic Conditioning

Kipping
Dit is een gymnastiek oefening die ervoor zorgt dat je horizontale momentum kunt veranderen naar verticale momentum. Veel mensen zien dit als vals spelen, maar afhankelijk van het beoogde trainingsresultaat kan dit een zeer effectieve oefening zijn. Binnen CrossFit wordt hij vaak toegepast in workouts waarbij veel pull-ups gedaan moeten worden.

MU
Muscle-Up

OHS
Overhead Squat

PR/PB
Personal Record/Personal Best, ook al train je samen met anderen, je bent eigenlijk altijd in een wedstrijd met jezelf. Wanneer je een tijd van een WOD verbetert of wanneer je meer gewicht hebt getild bij een bepaalde “lift” (squat, press, deadlift etc…), heb je een PR/PB behaald. Goed gedaan!

RM
Rep Max

RFT
Rounds For Time, is het tegenovergestelde van een “AMRAP”. In een RFT workout moet je zo snel mogelijk zijn en de klok stopt pas zodra je klaar bent. De tijd dat de klok voor jou is stopgezet is de score van je training!

Scaled
Wanneer je meedoet in een CrossFit les zul je zien dat iedereen hetzelfde doet! Kinderen, senioren, mensen in revalidatie of topatleten. Maar hoe werkt dat nu? Heel simpel, door het schalen van workouts naar zijn/haar persoonlijke fysieke vaardigheden. Elke WOD is ongelimiteerd te schalen zodat iedereen, ongeacht welk fitness level je hebt, een workout kan doen die past bij zijn/haar niveau.

SDHP
Sumo Deadlift High-Pull

SLDL
Stiffed Leg Deadlift

Snag
Jouw “snag” is een specifieke oefening of WOD die je vreselijk vindt om te doen of waar je niet zo goed in bent. We weten niet waar de term vandaan komt, maar we weten wel dat iedereen er een heeft! Door CrossFit leer je je zwakke punten kennen, ga je ze onder ogen zien en ga je keihard werken om deze punten te verbeteren.

The Girls
Dit zijn “benchmark” workouts die de CrossFit community over de hele wereld begrijpt en zijn afgeleid van de naamgeving van orkanen. Deze “benchmark” workouts zijn trainingen die eens in de zoveel tijd terugkomen en je de mogelijkheid bieden om te zien of je progressie geboekt hebt. Als CrossFitters vragen naar je “Fran” of “Angie” tijd, hebben ze het over de workouts en niet over wat je afgelopen weekend hebt gedaan!

The Heroes
Dit zijn workouts ter ere van overleden soldaten/militairen in dienst. In tegenstelling tot de “Girls” zijn de “Heroes” vaak lange workouts met de bedoeling om je fitheid te testen. Bij CrossFit 2712 willen we je fitheid verbeteren, dus deze workouts staan bij ons slechts sporadisch op het programma.

TTB/T2B
Toes-to-bar

WOD
Workout of the Day, de WOD is de “workout” die de leden doen op de betreffende dag.

Leave your ego at the door