Vetten die goed zijn voor je training

Vetten voor je training

Koolhydraten worden gezien als noodzakelijke voedingsstof om ons te kunnen voorzien van voldoende brandstof. Dat is niet geheel terecht. Niet alleen koolhydraten kunnen ons lichaam voorzien van energie voor bijvoorbeeld een Crossfit training, want vetten kunnen dit ook. Bovendien hebben vetten nog een hoop andere functies in ons lichaam.

Vet is een onmisbaar voedingsstof voor het lichaam naast eiwitten en koolhydraten. Er zijn verschillende soorten vet. Zo heb je verzadigd vet, onverzadigd vet, omega-3 vet, omega-6 vet en omega-9 vet. Ze hebben allemaal een functie in het lichaam en je kunt ze dus ook goed gebruiken als je varieert tussen de verschillende soorten.

Hoe slecht is verzadigd vet

Het welbekende verhaal over dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten vergroot is niet terecht. Sterker nog, verzadigd vet uit natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld kokosolie hebben enorme gunstige effecten op de gezondheid en kunnen je voorzien van optimaal energie. Handig dus om juist wat vaker kokosvet op je menu te zetten als jij meer energie wilt hebben voor je Crossfit training.

Vet als energiebron

Wist je al dat vetten ontzettend veel beschermende taken in het lichaam hebben en ook kunnen dienen als brandstof? Het is dus belangrijk om dagelijks voldoende gezonde vetten te nemen.

Koolhydraten krijgen voorrang om energie te leveren. Dat zijn de energieleverende voedingsstoffen nummer 1. Als er geen koolhydraten, oftewel suikers aanwezig zijn in het bloed, de spieren of in de lever als energievoorraad, dan gaat de verbranding van het lichaam over op vetten. Dat is heel gunstig, want vetten leveren meer energie dan koolhydraten. Ook worden er energievoorraden uit de lever gebruikt en vet(cellen) verbrand, twee in een dus!

Koolhydraatbeperkt eten kan om deze reden effectief zijn om het lichaamsgewicht te verlagen. Zorg er altijd voor dat je voldoende (gezonde) vetten neemt zodat je kunt beschikken van optimaal energie voor bijvoorbeeld een CrossFit training.

Voorbeelden van voedingsbronnen uit gezonde vetten:

  • Natuurlijke oliën zoals olijfolie, kokosolie, hennepzaadolie, – lijnzaadolie, avocado-olie
  • Noten/Zaden/Pitten
  • Vette vis zoals makreel & haring
  • Avocado
  • Volle zuivel zoals volle kwark of yoghurt
  • Cacao
  • Roomboter

Wat zijn Omega-3 vetten

Dit type vet benadrukken wij nog maar even. Het is namelijk van groot belang om voldoende omega-3 vet te nemen. Het vervult tal van functies in de biochemische processen van jouw lichaam om je van optimaal energie te voorzien.

Elke cel in het lichaam heeft een celmembraan en mitochondria. De celmembraan is de beschermlaag van een cel. Omega-3 vetten zorgen ervoor dat de celmembraan versterkt wordt en dat communicatie in je lichaam met andere cellen optimaal kunnen verlopen, waardoor biochemische processen kunnen plaatsvinden.

Mitochondria zijn de energiefabriekjes van het lichaam. Daar vindt de stofwisseling plaats van voedingsstoffen naar energie. Omega-3 vetten zorgen ervoor dat de stofwisseling naar energie optimaal verloopt. Omega-3 vetten hebben dus een essentiële rol om jou van optimale energie te kunnen voorzien. Enorm waardevol om je sportprestaties een boost te geven!

Hoe kan je voldoende omega-3 vetten binnenkrijgen?

Regelmatig (vette) vis op je menu zoals makreel, haring, wilde zalm, maar ook plantaardige bronnen bevatten omega-3 vetten zoals lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en oliën zoals lijnzaadolie en hennepolie geven je gezondheid een flinke boost. Vind je het een uitdaging om (voldoende) omega-3 vetten met de voeding binnen te krijgen? Neem dan een supplement zoals visolie of algenolie.

Dit blog is geschreven door Milan van Schaijik, gecertificeerd diëtist van Mr. Roots Food & Health. Ben je lid van CrossFit 2712 Industrieweg en wil je voedingsadvies? Schrijf je dan in voor een gratis intake via de WOD-App.

Leave your ego at the door